Aku ikuti tulisan kau pasal filem sejak 10 tahun yang lalu dan aku dapati sejak akhir-akhir ini, kau telah mengkhianati dunia filem dengan menceburkan diri dalam pembikinan teater. Ini buat aku tertanya, ada tak filem-filem yang dah kau tonton, buat kau ingat teater? – Ismail Partogi, whatsapp

Terima kasih kerana mengikuti tulisan saya. Ada beberapa filem yang buat saya ingatkan teater. Ada dari zaman dulu di waktu saya belum akrab dengan teater, yang mana bila saya tonton filem itu, ia buat saya terfikirkan (secara naif) medium teater. Dan ada juga pilihan filem saya yang lebih literal tentang teater, sama ada ia sebahagian naratif atau naskah asalnya telah dipentaskan sebagai teater terlebih dulu. Seperti semua senarai, ia akan berubah jika saya ditanya soalan yang sama di waktu lain. Tetapi buat masa ini, ini filem-filem yang boleh saya ingat:

James Stewart - rear window - & Grace Kelly

REAR WINDOW (1954) Alfred Hitchcock

Rekaan set filem ini iaitu pemandangan yang akan ditatap oleh protagonis patah kaki kita, mengingatkan saya kepada set teater. Ini filem asas wajib tonton bagi penggemar filem, cuma saya musykil adakah penggiat teater juga tonton filem ini?

kwaidan.jpeg

KWAIDAN (1964)

Antara DVD terawal yang saya beli, sewaktu itu saya tertarik dengan kavernya, tetapi tidak saya sangka yang ia akan efek cara saya berfikir, menulis, mengolah cahaya dan bermain muzik. Malah syot atas ini baru saya sedari dari mana saya dapat imej dalam novel Stereo Genmai. Selama ini saya cuma nampak ada mata di langit, dan rupanya ia secara bawah sedar dari filem ini. Ia sebuah filem dengan rekaan set dalam studio. Ia membuka diri saya kepada sinema.

marat sade

MARAT/SADE (1967) Peter Brook

Ia filem paling karib dengan teater dalam senarai ini, di mana ia diarahkan oleh penulis buku penting The Empty Space (1968), selain sebelum itu telah dipentaskan sebagai teater dan diarahkan oleh Peter Brook. Jadi di sini kita dapat seorang pengarah menggunakan dua medium: filem dan teater. Selain sebagai karya filem, ia juga berkesan sebagai sebuah dokumentasi. Malah perasaan saya apabila menonton filem ini, selain ingin mengikuti ceritanya, turut bercampur dengan perasaan: oh, inilah perasaannya waktu versi teater dipentaskan satu ketika dulu. Dan oleh kerana ia medium filem, penonton dapat duduk dekat dan malah berada di dalam ruang lakon. Paparan-paparan ini berlingkar di mana Peter Brook mahu kita tengok.

Nicolas-Jaar-Pomegranates.jpg

THE COLOR OF POMEGRANATES (1968) Sergei Parajanov

Rata-rata komposisi filem ini seperti painting, tetapi oleh kerana ia live-action, ia mengingatkan saya kepada teater. Mereka yang di dalam bingkai sedang mempersembahkan sesuatu kepada kita, penonton.

palupi

APA JANG KAU TJARI, PALUPI? (1969) Asrul Sani

Ada watak sampingan iaitu suami Palupi, yang merupakan seorang penggiat teater. Kita dapat lihat sesi latihan dan post-mortem, seingat saya. Sosok seniman/penggiat teater ini kelihatan lebih keras berbanding rakannya seorang pengarah filem. Adakah filem memerlukan kelembutan?

Bitteren Tranen Der Petra Von Kant, Die /Bitter Tears Of... / Bitter Tears Of Petra Von Kant, The

THE BITTER TEARS OF PETRA VON KANT (1972) Rainer Werner Fassbinder

Seperti Marat/Sade (1967) filem ini bermula sebagai naskah teater oleh penulis/pengarah yang sama. Dalam filem ada istilah ‘chamber piece’ di mana ia terhad dari segi ruang, seperti cuma satu ruang misalnya. Traits ini mendekati teater kerana ia beri kita idea berada dalam real-time. Untuk setiap adegan, drama berlaku selari dengan waktu sebenar. (Rear Window (1954) secara tak langsung merupakan chamber piece tapi dalam skala hidup berjiran. Untuk terhad kepada satu isi apartmen, Hitchcock ada filem Rope (1948) yang telah dibikin sebelum itu.) Seperkara yang saya dapati dari filem Fassbinder ini, dialognya brutal, ia persis menikam dengan kata-kata.

gena-gloria-portraitjpeg-8fbe5a13c5fc722f

OPENING NIGHT (1977) John Cassavetes

Seperti Apa Jang Kau Tjari Palupi? (1969), filem ini melibatkan produksi teater sebagai sebahagian naratif. Watak utama kita seorang pelakon. Filem ini memaparkan ketegangan yang belum pernah saya bayangkan dalam membikin satu-satu teater—ketika malam pembukaan!

AFTER-THE-REHEARSAL

AFTER THE REHEARSAL (1984) Ingmar Bergman

Tadi sudah saya sebut tentang chamber piece dan ini juga merupakan salah satu daripadanya. Malah situasi chamber piece ini banyak diasosiasikan dengan cara pengarahan Bergman. Telefilem ini cuma ada tiga pelakon, dan berlangsung di waktu lewat malam apabila seorang pelakon bertemu dengan penulis/pengarah yang sedang tertidur di set, pasca latihan. Walaupun asas cerita dan setnya begitu teater tetapi ia juga menyedarkan saya bahawa ia amat filem. Seperti Kwaidan (1964), filem ini membuka diri saya kepada sinema—dan dengan mengenali sinema, secara tidak langsung saya semakin mendekati dan mengenali apa itu teater.

– Ridhwan Saidi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s