Salam dan selamat malam! Selain menulis novel dan bikin teater, you juga ada membikin filem pendek. Boleh senaraikan filem-filem pendek yang telah you hasilkan untuk rujukan bersama? – Irene Baginda, instagram

Selamat siang! Dah lama saya tak senaraikan filem-filem pendek saya, la ni setelah dikira ada 20 lebih! Ada beberapa yang tidak termasuk di dalam senarai, antaranya sebab fail sudah hilang atau ia dibuat secara spesifik untuk youtube seperti Bual Santai Sebelum Bola (2017) atau ia terlalu experimental seperti Bloom (2008) dan Blindspot (2008) antaranya. Hampir semua filem ini telah ditayangkan sepanjang tahun lepas, dalam siri Retrospektif Binfilem: Monokrom dan Spektrum, selain tayangan Ridhwan Saidi Collected Shorts di Ilham Gallery. Tanpa berlengah, ini senarai filem-filem saya ikut tahun dan kronologi:

Ah Long (2008) 3 min2008 ah longFilem pertama yang saya bikin setelah menemui butang rekod pada sebuah kamera prosumer. Ia dibikin seorang diri. Pengaruh ketara, Maya Deren. Bilik ini di mana saya tinggal dan akan menjadi latar dalam novel AMERIKA (2011).

Cekik (2008) 3 min2008 cekikFilem kedua yang saya bikin cuma kali ini tidak lagi berseorangan. Ia Ah Long yang dibuat kembali, cuma kali ini tidak menggunakan tali pinggang, sebaliknya menggunakan tangan dan kaki. Kaki, Nurul Aizam; tangan, Ridhwan Saidi.

Anak Bumi (2009) 10 minAnak Bumi stillSebuah video experimental, dua gadis bertemu dan melilit menjadi satu. Ada beberapa video experimental sebelum sampai ke sini. Teknik-teknik yang saya pelajari dalam memahami mesin suntingan. Lakonan Anna Danielle D’Costa dan Nadrah Mustafa.

Kaki Lima (2009) 14 min2009 kaki limaFilem pendek yang dirakam sepanjang Jalan Melayu (lama kemudian baru saya tahu jalan ini merupakan jalan pertama di Kuala Lumpur). Lakonan Hariry Jalil, Amerul Affendi dan Zahiril Adzim. Pengaruh ketara, Man Bites Dog (1992). Ia dirakam long take, dan kita buat tiga kali. Ini merupakan filem pertama saya selaku pelajar di fakulti perfileman.

Mautopia (2009) 11 minMautopia stillFilem pendek yang menggunakan teknik green screen lakonan Fazleena Hishamuddin dan Nadrah Mustafa. Merakam dalam gelap, tanpa cahaya. Ini filem kedua selaku pelajar dan seperti Kaki Lima, ia dibikin suka-suka. Kerana pada ketika itu ada sesi tayangan filem pelajar pada malam Rabu, setiap semester di studio Panca Delima. Naratif metafiksyen persis ouroboros ini akan dimanifestasikan sekali lagi dalam bentuk kata-kata dengan novel STEREO GENMAI (2011).

Jiwa Kota (2010) 14 min2010 jiwa kotaSebuah dokumentari tentang arsitektur kota dan khususnya Putrajaya. Subjek, Hishamuddin Rais, turut mendapat fokus haiwan-haiwan peliharaannya. Sesi interviu ditemani Fasyali Fadzly.

Cinta Cokelat (2010) 9 min2010 cinta cokelatSatu-satunya filem yang dibuat untuk kelas dan kemudian diharamkan. Lakonan Fazleena Hishamuddin, Suraya Jermadi dan Mama Afzan. Syot dari atas itu, saya dapat inspirasi dari Coffee and Cigarettes (2003) Jim Jarmusch. Sepertimana Cekik ialah remake Ah Long, Cinta Cokelat ialah remake Kaki Lima. Bukan lagi tiga orang lelaki di jalanan, kali ini tiga orang perempuan di kedai koboi. Suatu keintiman terjadi. Satu-satunya filpen yang dibikin dengan monitor, di mana saya sebagai pengarah boleh susun dan compose imej di skrin.

Perempuan, Hantu & Skandal (2010) 18 minPHS stillFilem pendek tentang misteri pembunuhan seorang perempuan dengan gaya sensasi Melodi. Wartawan, Suraya Jermadi; Hantu-hantu, Amerul Affendi, Harith Hamshah, Ayam Fared dan Fazleena Hishamuddin. Ia menggunakan elemen teater di mana saya mahu hanya karakter-karakter bercakap dan bercerita. Suntingan dan juxtaposisi akan escalate ia ke adegan terakhir. Pengaruh ketara Rashomon (1950) Akira Kurosawa. Filpen dengan rekaan bunyi yang paling kompleks. Seluruh filpen ini bergerak umpama arrangement atau komposisi muzik.

Arcade and Cigarette (2011) 9 minArcade and Cigarette stillFilem yang digarap dari salah satu adegan dalam novel CEKIK (2011). Lakonan Ermi Iryana antaranya, berserta adik dan kawan-kawannya yang baru tamat persekolahan. Jika di dalam novel ia melibatkan tiga perempuan dan seorang lelaki, di dalam versi filem ini ia tiga lelaki dan seorang perempuan. Mereka tonton pornografi dan dengar azan berkumandang dan tiada apa berlaku, cuma isi masa senggang di waktu terluang ketika ponteng sekolah.

Matari Miami (2011) 18 minMatari Miami stillVideo esei perjalanan ke Miami, Florida, dengan tayangan penuh filem pendek Skodeng: Kebenaran Yang Nakal (2010) di dalamnya. Antara elemen yang akan muncul di dalam novel AMERIKA (2011), sebagai asas memori selain resit.

Kasturi (2011) 7 minKasturi stillFilem purbawara moden yang menghubungkan bedtime story dengan kisah Tuah-Jebat/Kasturi. Melibatkan lakonan ramai orang antaranya Sherie Merlis, Hariry Jalil, K’n Ridzuan, Mohd Khusairi termasuk pelakon kanak-kanak berserta tujuh penari. Rakaman dalam studio dilakukan di Stor Teater DBP. Teknik diorama terilham apabila kami melakukan site visit ke sebuah muzium di Melaka. Pembikin model istana Nurul Aizam, Fasyali Fadzly dan saya.

Broga Rendezvous (2011) 8 minBroga Rendezvous stillFilem yang muncul ketika Instagram sedang hip, maka warnanya dibikin sebegitu rupa. Lakonan, Ermi Iryana, Fasyali Fadzly, Raja Susrina dan Mohd Al Muzzir. Filem ini dibuat seminggu selepas Kasturi yang telah mendapat dana Finas, untuk counter-balance bahawa filem juga boleh dibuat tanpa dana yang besar, dan dalam kes ini RM500. Ditayangkan di Malaysian Shorts. Sebuah filpen tentang romansa dan nostalgia.

Tutop Lobang (2012) 6 min2012 tutop lobangFilem yang dibuat untuk pertandingan dalam masa 48 jam. Lakonan tiga orang kawan adik (juga baru tamat persekolahan). Filem ketiga yang melibatkan kes pembunuhan di Puncak Alam selepas Mautopia dan Perempuan, Hantu & Skandal, barangkali kerana isu ini belum selesai dan semangatnya masih terbakar di sekitar kawasan saya tinggal ini. Sesungguhnya pengkarya, dan semangat habitat dan persekitarannya tidak boleh diasingkan.

Z (2012) 6 minZ stillFilem yang dibikin tanpa kamera, menggunakan found footage dari youtube iaitu video perhimpunan UMNO ke 66 dan petikan dari filem Sembilu dan Maria Mariana antaranya. Makna baru diberi via split-screen. Saya dapat idea untuk buat filem tanpa kamera ini dari teknik photogram Man Ray. Pengaruh ketara, Chelsea Girls (1966) Andy Warhol.

Sesudah Suboh (2013) 9 minSesudah Suboh stillFilem yang menggunakan still film dalam menyampaikan cerita berasaskan cerpen Haruki Murakami (adaptasi longgar). Lakonan Nadia Brian dan Al Hafiz Burhanuddin. Ketika ini saya banyak menonton filem-filem Jean Rollin dan kerana itu ada nuansa gothik. Selain itu pemilihan kedai sushi adalah kerana saya ingin cuba adegan dari novel STEREO GENMAI (2011), selain adegan tonton wayang. Filem 16mm juga digunakan ketika penggambaran tetapi semua filem hitam/burn selepas dicuci. Ideanya futej ini akan digunakan di hujung filem dengan watak Gadis dan Pemuda menari dan bergerak, persis petikan filem yang mereka tonton di pawagam. Mereka dari still menjadi movie. Pengaruh ketara, sudah tentu La Jetee (1962) Chris Marker.

Ramadan in Rio (2015) 6 minRamadan in Rio stillVideo esei dengan imej-imej still sewaktu di Rio di Janeiro, Brazil. Seperti Z, saya gunakan split-screen / diptych untuk imej still, supaya ia persis menyelak buku foto. Foto-foto analog 35mm rakaman saya manakala rakaman video oleh Nurul Aizam.

The Harlot, The Client, His Wife, Her Lover (2015) 5 min2015 the harlotFilem yang dibuat untuk kesedaran HIV, lakonan Ermi Iryana, Ares Bahar, Zara Suryani dan Adib Shahreen. Pada ketika ini saya banyak tonton filem-filem Luis Bunuel dan Aki Kaurismaki. Tak hanya teknik lakonan, malah dari segi cerita, unsur humor yang kering ini cocok dengan teknik lakonan sebegini. Saya rasa saya boleh handle bentuk ini, yang ada saya terapkan di dalam penulisan teater.

Lunch Time (2015) 5 min2015 lunch timeFilem kedua yang dibuat untuk kesedaran HIV, lakonan Nazim Masnawi, Ares Bahar, Hafiz Sahhudi dan Walid Ali. Sepertimana Broga Rendezvous seminggu selepas Kasturi, Lunch Time seminggu selepas The Harlot. Jika The Harlot bajetnya RM500, Lunch Time sifar bajet. Masih bergelumang dengan elemen MLM seperti Kaki Lima dan Cinta Cokelat, kali ini ia HIV yang mahu diviralkan.

Roti Tisu: Atau Sebuah Filem Tentang Kiamat (2016) 10 min2016 roti tisuFilem yang dibuat sempena ulang tahun komuniti Wayang Budiman. Lakonan Walid Ali, Fazleena Hishamuddin, Ani Aziz, Ermi Iryana dan Hery Harith. Saya masih ingat saya baru lepas menonton filem Satantango (1994) Bela Tarr, jadi seperti Kaki Lima, ia long take, dan kita buat tiga take. Filem penuh air mata.

Empu (2017) 5 minEmpu stillFilem yang dibikin secara impromptu tentang makna kata akar perempuan. Lakonan Mia Sabrina Mahadir dan Fara Kafli dengan Nurul Aizam sebagai perakam audio. Filem ini saya bikin untuk hubungkan koleksi filem pendek berwarna dan hitam putih saya selepas beberapa siri tayangan Retrospektif Binfilem: Monokrom dan Spektrum. Bagaimana jika dunia berwarna memimpikan adegan hitam putih, manakala dunia hitam putih memimpikan adegan berwarna? Kata akar perempuan ini diceritakan kepada saya oleh seorang feminis sewaktu di Makassar yang saya guna kembali di dalam filpen ini. Ada yang sangka makna kata ‘empu’ ini saya reka, tapi sebenarnya ia ada dalam kamus.

Misteri Atas Meja (2018) 6 minMisteri Atas Meja stillFilpen yang dibikin untuk Temasya Wayang Budiman, tanpa skrip, cuma improvisasi barang-barang yang terletak di atas meja. Diceritakan saya, dengan pencahayaan oleh Nurul Aizam. Sebuah murder mystery dalam skala objek seharian. Diinspirasi table top theatre Forced Entertainment. Saya yang tak merokok perlu merokok untuk beri efek asap pada adegan cerita.

Sisa Binasa (2019) 6 minSisa Binasa stillSebuah lagi filem yang dibikin untuk Temasya Wayang Budiman dengan tema purbawara, tetapi ia turut dihantar ke FiTA Wave Awards 2019 dan telah memenangi tempat pertama, syukur! Lakonan oleh mereka yang rata-rata belum pernah berlakon antaranya Ali Aiman Mazuin, Tasha K., Fariq Khir, Jasad Bersiong dan Rashid Akhmal, dengan penampilan istimewa Adam Taufiq Suharto. Kerja kamera pertama bersama Amirul Rahman.

Sesuap Kaseh (2020) 15 minSesuap Kaseh stillFilpen adaptasi dari naskah teater Sesuap Kaseh, dari siri Teater Modular. Jika sebelum ini saya ada cuba menerapkan elemen teatrikal ke dalam filpen, kali ini saya ingin menerapkan elemen sinematik ke atas dialog dan kata-kata naskah teater. Lakonan Agathian Muniappan dan Mia Sabrina Mahadir dengan penampilan istimewa kucing Sungai Gabai. Jika sewaktu menulis playlet ini ia diinspirasi dari filem Chinta Kaseh Sayang (1965) oleh Hussain Haniff, filpen ini digarap dengan inspirasi filem Gerimis (1968) oleh P. Ramlee. Jika Sesudah Suboh memancarkan apresiasi saya terhadap sinema Eropah, filpen ini pancarkan apresiasi saya terhadap filem-filem Melayu era studio.

– Ridhwan Saidi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s