Salam dan selamat malam! Selain menulis novel dan bikin teater, you juga ada membikin filem pendek. Boleh senaraikan filem-filem pendek yang telah you hasilkan untuk rujukan bersama? – Irene Baginda, instagram

Selamat siang! Dah lama saya tak senaraikan filem-filem pendek saya, la ni setelah dikira ada 20! Ada beberapa yang tidak termasuk di dalam senarai, antaranya sebab fail sudah hilang atau ia dibuat secara spesifik untuk youtube seperti Bual Santai Sebelum Bola (2017) atau ia terlalu experimental Bloom (2008) dan Blindspot (2008) dan juga filem yang terlalu baru seperti Misteri Atas Meja (2018). Hampir semua filem ini telah ditayangkan sepanjang tahun lepas, dalam siri Retrospektif Binfilem: Monokrom dan Spektrum, selain tayangan Ridhwan Saidi Collected Shorts di Ilham Gallery. Tanpa berlengah, ini senarai filem-filem saya ikut tahun dan kronologi:

Ah Long (2008) 3 min

2008 ah long

Filem pertama yang saya bikin setelah menemui butang rekod pada sebuah kamera prosumer. Ia dibikin seorang diri. Pengaruh ketara, Maya Deren. Bilik ini di mana saya tinggal dan akan menjadi latar dalam novel AMERIKA (2011).

Cekik (2008) 3 min

2008 cekik

Filem kedua yang saya bikin cuma kali ini tidak lagi berseorangan. Ia Ah Long yang dibuat kembali, cuma kali ini tidak menggunakan tali pinggang, sebaliknya menggunakan tangan dan kaki. Kaki, Nurul Aizam; tangan, Ridhwan Saidi.

Anak Bumi (2009) 10 min

2009 anak bumi

Sebuah video experimental, dua gadis bertemu dan melilit menjadi satu. Ada beberapa video experimental sebelum sampai ke sini. Teknik-teknik yang saya pelajari dalam memahami mesin suntingan. Anna Danielle D’Costa dan Nadrah Mustafa.

Kaki Lima (2009) 14 min

2009 kaki lima

Filem pendek yang dirakam sepanjang Jalan Melayu (lama kemudian baru saya tahu jalan ini merupakan jalan pertama di Kuala Lumpur). Lakonan Hariry Jalil, Amerul Affendi dan Zahiril Adzim. Pengaruh ketara, Man Bites Dog (1992). Ia dirakam long take, dan kita buat tiga kali. Ini merupakan filem pertama saya selaku pelajar di fakulti perfileman.

Mautopia (2009) 11 min

2010 mautopia

Filem pendek yang menggunakan teknik green screen lakonan Fazleena Hishamuddin dan Nadrah Mustafa. Merakam dalam gelap, tanpa cahaya. Ini filem kedua selaku pelajar dan seperti Kaki Lima, ia dibikin suka-suka. Kerana pada ketika itu ada sesi tayangan filem pelajar pada malam Rabu, setiap semester.

Jiwa Kota (2010) 14 min

2010 jiwa kota

Sebuah dokumentari tentang arsitektur kota dan khususnya Putrajaya, antaranya. Subjek, Hishamuddin Rais. Ditemani Fasyali Fadzly.

Cinta Cokelat (2010) 9 min

2010 cinta cokelat

Satu-satunya filem yang dibuat untuk kelas dan kemudian diharamkan. Lakonan Fazleena Hishamuddin, Suraya Jermadi dan Mama Afzan. Syot dari atas itu, saya dapat dari Coffee and Cigarettes (2003) Jim Jarmusch. Sepertimana Cekik ialah remake Ah Long, Cinta Cokelat ialah remake Kaki Lima. Bukan lagi tiga orang lelaki di jalanan, kali ini tiga orang perempuan di kedai koboi.

Perempuan, Hantu & Skandal (2010) 18 min

2010 phs

Filem pendek tentang misteri pembunuhan seorang perempuan dengan gaya sensasi Melodi. Wartawan, Suraya Jermadi; Hantu-hantu, Amerul Affendi, Harith Hamshah, Ayam Fared dan Fazleena Hishamuddin. Ia menggunakan elemen teater di mana saya mahu hanya karakter-karakter bercakap dan bercerita. Suntingan dan juxtaposisi akan escalate ia ke adegan terakhir. Pengaruh ketara Rashomon (1950) Akira Kurosawa.

Arcade and Cigarette (2011) 9 min

Screen Shot 2018-02-19 at 9.36.35 AM.png

Filem yang digarap dari salah satu adegan dalam novel CEKIK (2011). Lakonan Ermi Iryana antaranya, berserta kawan adik ipar. Jika di dalam novel ia melibatkan tiga perempuan dan seorang lelaki, di dalam versi filem ini ia tiga lelaki dan seorang perempuan. Mereka tonton pornografi dan dengar azan berkumandang.

Matari Miami (2011) 18 min

2011 matari miami

Video esei perjalanan ke Miami, dengan tayangan penuh filem pendek Skodeng: Kebenaran Yang Nakal (2010) di dalamnya. Antara elemen yang akan muncul di dalam novel AMERIKA (2011), sebagai asas memori selain resit.

Kasturi (2011) 7 min

2011 kasturi

Filem purbawara moden yang menghubungkan bedtime story dengan kisah Tuah-Jebat/Kasturi. Melibatkan lakonan ramai orang antaranya Sherie Merlis, Hariry Jalil, K’n Ridzuan, Mohd Khusairi termasuk pelakon kanak-kanak berserta tujuh penari.

Broga Rendezvous (2011) 8 min

2011 broga rendezvous

Filem yang muncul ketika Instagram sedang hip, dalam mendepani nostalgia. Lakonan, Ermi Iryana, Fasyali Fadzly, Raja Susrina dan Mohd Al Muzzir. Filem ini dibuat seminggu selepas Kasturi yang telah mendapat dana Finas, untuk counter-balance bahawa filem juga boleh dibuat tanpa dana yang besar, dan dalam kes ini RM500.

Tutop Lobang (2012) 6 min

2012 tutop lobang

Filem yang dibuat untuk pertandingan dalam masa 48 jam. Lakonan tiga orang kawan adik. Filem ketiga yang melibatkan kes pembunuhan di Puncak Alam selepas Mautopia dan Perempuan, Hantu & Skandal, barangkali kerana isu ini belum selesai semangatnya masih terbakar di sekitar kawasan saya tinggal ini.

Z (2012) 6 min

2012 z

Filem yang dibikin tanpa kamera, menggunakan futej yang dicilok dari youtube iaitu video perhimpunan UMNO ke 66 dan petikan dari filem Sembilu dan Maria Mariana antaranya. Makna baru diberi via split-screen. Saya dapat idea untuk buat filem tanpa kamera ini dari teknik photogram Man Ray. Pengaruh ketara, Chelsea Girls (1966) Andy Warhol.

Sesudah Suboh (2013) 9 min

2013 sesudah suboh

Filem yang menggunakan still film dalam menyampaikan cerita berasaskan cerpen Haruki Murakami. Lakonan Nadia Brian dan Al Hafiz Burhanuddin. Ketika ini saya banyak menonton filem-filem Jean Rollin dan kerana itu ada nuansa gothik. Selain itu pemilihan kedai sushi adalah kerana saya ingin cuba adegan dari novel STEREO GENMAI (2011), selain adegan tonton wayang. Filem 16mm juga digunakan ketika penggambaran tetapi semua filem hitam/burn selepas dicuci. Ideanya futej ini akan digunakan di hujung filem dengan watak Gadis dan Pemuda menari dan bergerak, persis petikan filem yang mereka tonton di pawagam. Mereka dari still menjadi movie. Pengaruh ketara, sudah tentu La Jetee (1962) Chris Marker.

Ramadan in Rio (2015) 6 min

2015 ramadan in rio

Video esei dengan imej-imej still sewaktu di Rio di Janeiro. Seperti Z, saya gunakan split-screen untuk imej still, supaya ia persis menyelak buku foto.

The Harlot, The Client, His Wife, Her Lover (2015) 5 min

2015 the harlot

Filem yang dibuat untuk kesedaran HIV, lakonan Ermi Iryana, Ares Bahar, Zara Suryani dan Adib Shahreen. Pada ketika ini saya banyak tonton filem-filem Luis Bunuel dan Aki Kaurismaki. Tak hanya teknik lakonan, malah dari segi cerita, unsur humor yang kering ini cocok dengan teknik lakonan sebegini. Saya rasa saya boleh handle bentuk ini, yang ada saya terapkan di dalam penulisan teater.

Lunch Time (2015) 5 min

2015 lunch time

Filem kedua yang dibuat untuk kesedaran HIV, lakonan Nazim Masnawi, Ares Bahar, Hafiz Sahhudi dan Walid Ali. Sepertimana Broga Rendezvous seminggu selepas Kasturi, Lunch Time seminggu selepas The Harlot. Jika The Harlot bajetnya RM500, Lunch Time sifar bajet. Masih bergelumang dengan elemen MLM seperti Kaki Lima dan Cinta Cokelat, kali ini ia HIV yang mahu diviralkan.

Roti Tisu: Atau Sebuah Filem Tentang Kiamat (2016) 10 min

2016 roti tisu

Filem yang dibuat sempena ulang tahun komuniti Wayang Budiman. Lakonan Walid Ali, Fazleena Hishamuddin, Ani Aziz, Ermi Iryana dan Hery Harith. Saya masih ingat saya baru lepas menonton filem Satantango (1994) Bela Tarr, jadi seperti Kaki Lima, ia long take, dan kita buat tiga take. Filem penuh air mata.

Empu (2017) 5 min

2017 empu

Filem yang dibikin secara impromptu tentang makna kata akar perempuan. Lakonan Mia Sabrina Mahadir dan Fara Kafli. Filem ini saya bikin untuk hubungkan koleksi filem pendek berwarna dan hitam putih saya selepas beberapa siri tayangan Retrospektif Binfilem: Monokrom dan Spektrum. Bagaimana jika dunia berwarna memimpikan adegan hitam putih, manakala dunia hitam putih memimpikan adegan berwarna? Kata akar perempuan ini diceritakan kepada saya oleh seorang feminis sewaktu di Makassar.

– Ridhwan Saidi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s